A Tocai (ma hivatalosan Friulano) egy ősi északolasz fehérszőlő-fajta, amelyet elsősorban Friuli-Venezia Giulia régióban, kisebb mértékben Venetóban is termesztenek. Illatos, karakteres borokat ad, és hosszú ideig az északolasz gasztronómia megkerülhetetlen része volt – egészen addig, amíg egy névhasználati jogvitában az Európai Unió el nem tiltotta az „olasz Tocai” elnevezést a magyar Tokaj védelmében.
Történelem – eredet és névvita
A Tocai név hosszú évszázadokra nyúlik vissza, és bár sokáig azt hitték, hogy van köze a magyar Tokajihoz, mára genetikai vizsgálatokkal bebizonyosodott, hogy nincs rokonság a két fajta között. Az olasz Tocai valójában a Sauvignonasse fajta, amelyet Franciaországban már nem termesztenek jelentősen.
A névvita akkor robbant ki, amikor Magyarország – az uniós csatlakozási tárgyalások során – kérte a Tokaj elnevezés védelmét. Mivel az „olasz Tocai” név hasonló hangzású volt, és félreértésre adhatott okot, az Európai Bíróság 2007-ben úgy döntött: Olaszország nem használhatja tovább a Tocai nevet borcímkéken. Azóta a fajta hivatalos neve Friulano, de a borászok és helyiek között továbbra is gyakran használatos a régi elnevezés.
Terroir és termesztés
A Tocai/Friulano leginkább Friuli Collio és Colli Orientali d’Italia borvidékén található, ahol a dombvidéki, ásványos, márgás talajok és az Alpok közelsége komplex, friss, ugyanakkor telt fehérborokat eredményez. Venetóban kisebb mértékben még jelen van, főként a keleti határvidékeken. A szőlő jól alkalmazkodik a hűvös, kontinentális éghajlathoz, és elegáns savszerkezetet képes felépíteni.

Stílus és ízprofil
A Friulano borok aromatikusak, de nem túl tolakodóak. Illatukban gyakori a fehér virág, a körte, az édeskömény, a keserű mandula, és gyakran megjelenik egy finoman sós, ásványos jegy is. Testük közepes, savtartalmuk kiegyensúlyozott, lecsengésük elegáns, néha kissé fűszeres vagy mandulás. Bár nem mindig érlelhető hosszú ideig, a prémium tételek akár 5–7 év után is szépen fejlődnek.

Érdekességek
-
A Tocai névhasználat 2007-es eltűnését sok olasz borász és fogyasztó máig sérelmezi – egyes pincészetek kreatív fantázianevekkel próbálják visszahozni az eredeti hangulatot.
-
Az olasz Tocai a régió vendéglőiben hagyományosan „a ház bora” volt, és gyakran borospohár helyett csuporból kínálták.
-
Bár nincs köze a magyar Tokajihoz, Olaszországban sokáig szándékosan kihasználták a hasonló név nyújtotta „nemzetközi csengést”.
Gasztronómiai ajánlás
A Friulano (Tocai) kiváló bor prosciutto crudo, grillezett zöldségek, halas fogások vagy tojásos spárgás előételek mellé. Sós sajtokkal, például Grana Padanóval vagy Pecorino Romanóval is jól párosítható. Különösen alkalmas a tavaszi és nyári friss konyha mellé, vagy aperitifként, ha valami elegánsan fűszeres, mégis könnyű italra vágyunk.