Csokoládé szuflé eperöntettel

Csokoládé szuflé eperöntettel

Ez a csokoládé szuflé kívül enyhén ropogós, belül pedig lágyan folyós textúrájú, amely tökéletesen harmonizál a friss, citrusos eperöntettel. Egy igazi klasszikus desszert, amely minden alkalmat különlegessé tesz. Mi az ami még tökéletesebbé teheti az ízélményt? Egy pohár Recioto della Valpolicella DOCG, amely édes, testes vörösbor révén kiváló összhangot alkot a csokoládéval, piros gyümölcsös jegyei pedig az eper raguval. 

Hozzávalók (4 adagra):

Csokoládé szuflé:

  • 20 dkg étcsokoládé

  • 1 csipet só

  • 10 dkg cukor

  • 6 dkg liszt

  • 6 dkg margarin

  • 2 db tojás

Eperöntet:

  • 20 dkg eper

  • 5 dkg cukor

  • Fél narancs vagy lime reszelt héja

  • 1 csipet só

  • 0,5 dl víz

  • 5 szem egész málna (opcionális)

Elkészítés:

Csokoládé szuflé:

  1. Egy hőálló keverőtálban, vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét, a cukrot, a margarint és a csipet sót. Gyakran kevergetjük, amíg teljesen egyneművé nem válik.

  2. Levesszük a lángról, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat, végül a lisztet is beledolgozzuk.

  3. A szuflé formákat kivajazzuk és kakaóporral meghintjük, majd beleöntjük a csokoládés masszát.

  4. A formákat hűtőbe tesszük, és legalább egy éjszakát pihentetjük.

  5. Sütés előtt a sütőt 200 fokra (légkeveréses) előmelegítjük, majd a szuflékat 10-11 percig sütjük, hogy a külseje megszilárduljon, de a belseje krémes maradjon.

Eperöntet:

  1. Az epret a cukorral, egy csipet sóval és a reszelt narancs- vagy limehéjjal egy kis lábasba tesszük.

  2. Hozzáöntjük a vizet, és közepes lángon 10 percig főzzük, amíg az eper megpuhul.

  3. Botmixerrel pürésítjük, majd ha szeretnénk, 5 szem egész málnát adunk hozzá.

Tálalás: A még forró csokoládé szuflét porcukorral meghintjük, és eperöntettel tálaljuk. Mellé egy gombóc vaníliafagylalt vagy gyümölcs-sorbet is kiváló kísérő lehet. Egy elegáns, mégis könnyen elkészíthető desszert, amely garantáltan lenyűgözi a vendégeket. Már csak a pohár Recioto della Valpolicella DOCG bort kell kiönteni és kész a tökéletes, ünnepi desszert.

 

Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem!

 

Publikálva:

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.