Ez a gazdag és krémes rizottó az erdei gombák mély, földes ízével és a selymes DOP bivalymozzarellával, melyet a ropogósra pármai sonka és a parmezán tesz igazán különlegessé. Kitűnő választás hozzá akár egy finom Prosecco, vagy bármely Zeni fehérbor.
Hozzávalók (2 főre):
Rizottó:
-
20 dkg rizottó rizs (pl. Arborio)
-
12 dkg erdei gomba mix (pl. vargánya, rókagomba, shiitake)
-
5 dkg nameko gomba
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kis fej salotta hagyma (vagy vöröshagyma)
-
0,5 dl fehérbor
-
5 dl zöldségalaplé (melegen tartva)
-
5 dkg vaj
-
1 ek mascarpone (opcionális, a krémes állagért)
-
Só, frissen őrölt fekete bors
-
1 ek aprított petrezselyem
-
1 tk modenai balzsamecet krém (opcionális)
-
5 dkg reszelt Parmigiano Reggiano
-
1 tk szarvasgomba olaj (opcionális)
Sonkába göngyölt bivalymozzarella:
-
1 kis golyó DOP bivalymozzarella
-
4 szelet sonka (pl. prosciutto, speck)
Elkészítés:
-
A rizottó alapja:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk. -
Gombák hozzáadása:
A hagyma lepirítása után hozzáadjuk az erdei gombákat és a nameko gombát, és azokat is lepirítjuk, mielőtt hozzáadjuk a rizst. -
Rizs pirítása:
Hozzáadjuk a rizottó rizst, és 1-2 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk, amíg enyhén áttetsző nem lesz. Felöntjük a fehérborral, és hagyjuk, hogy teljesen elpárologjon. -
Folyamatos főzés:
Apránként adagoljuk a meleg alaplevet (egy merőkanállal egyszerre), mindig megvárva, hogy a rizs felszívja a folyadékot, mielőtt a következőt hozzáadnánk. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. -
Befejezés:
Amikor a rizs krémes, de még enyhén harapható (al dente), hozzáadjuk a vajat, a reszelt parmezánt és egy kevés aprított petrezselymet. Ha szeretnénk még krémesebbé tenni, egy evőkanál mascarponét is belekeverhetünk. Opcionálisan egy kevés modenai balzsamecet krémet csorgathatunk rá a karakteresebb ízért. -
Sonkába göngyölt mozzarella:
A bivalymozzarellát óvatosan beletekerjük a sonkaszeletekbe. Egy serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalát 1-1 perc alatt átpirítjuk, amíg a sonka kissé ropogós nem lesz. -
Tálalás:
A rizottót tányérokra szedjük, a tetejére tesszük a sonkába göngyölt mozzarellát. Egy kevés szarvasgomba olajjal és reszelt Parmigiano Reggianóval fejezzük be az ételt.
Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem!