Erdei gombás rizottó pármai sonkába göngyölt DOP bivalymozzarellával

Erdei gombás rizottó pármai sonkába göngyölt DOP bivalymozzarellával

Ez a gazdag és krémes rizottó az erdei gombák mély, földes ízével és a selymes DOP bivalymozzarellával, melyet a ropogósra pármai sonka és a parmezán tesz igazán különlegessé. Kitűnő választás hozzá akár egy finom Prosecco, vagy bármely Zeni fehérbor.

Hozzávalók (2 főre):

Rizottó:

  • 20 dkg rizottó rizs (pl. Arborio)

  • 12 dkg erdei gomba mix (pl. vargánya, rókagomba, shiitake)

  • 5 dkg nameko gomba

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 kis fej salotta hagyma (vagy vöröshagyma)

  • 0,5 dl fehérbor

  • 5 dl zöldségalaplé (melegen tartva)

  • 5 dkg vaj

  • 1 ek mascarpone (opcionális, a krémes állagért)

  • Só, frissen őrölt fekete bors

  • 1 ek aprított petrezselyem

  • 1 tk modenai balzsamecet krém (opcionális)

  • 5 dkg reszelt Parmigiano Reggiano

  • 1 tk szarvasgomba olaj (opcionális)

Sonkába göngyölt bivalymozzarella:

  • 1 kis golyó DOP bivalymozzarella

  • 4 szelet sonka (pl. prosciutto, speck)

Elkészítés:

  1. A rizottó alapja:
    A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk.

  2. Gombák hozzáadása:
    A hagyma lepirítása után hozzáadjuk az erdei gombákat és a nameko gombát, és azokat is lepirítjuk, mielőtt hozzáadjuk a rizst.

  3. Rizs pirítása:
    Hozzáadjuk a rizottó rizst, és 1-2 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk, amíg enyhén áttetsző nem lesz. Felöntjük a fehérborral, és hagyjuk, hogy teljesen elpárologjon.

  4. Folyamatos főzés:
    Apránként adagoljuk a meleg alaplevet (egy merőkanállal egyszerre), mindig megvárva, hogy a rizs felszívja a folyadékot, mielőtt a következőt hozzáadnánk. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

  5. Befejezés:
    Amikor a rizs krémes, de még enyhén harapható (al dente), hozzáadjuk a vajat, a reszelt parmezánt és egy kevés aprított petrezselymet. Ha szeretnénk még krémesebbé tenni, egy evőkanál mascarponét is belekeverhetünk. Opcionálisan egy kevés modenai balzsamecet krémet csorgathatunk rá a karakteresebb ízért.

  6. Sonkába göngyölt mozzarella:
    A bivalymozzarellát óvatosan beletekerjük a sonkaszeletekbe. Egy serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalát 1-1 perc alatt átpirítjuk, amíg a sonka kissé ropogós nem lesz.

  7. Tálalás:
    A rizottót tányérokra szedjük, a tetejére tesszük a sonkába göngyölt mozzarellát. Egy kevés szarvasgomba olajjal és reszelt Parmigiano Reggianóval fejezzük be az ételt.

Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem! 

Publikálva:

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.