Érlelt Angus hátszín guancialés-cheddar-sajttal töltött burgonyával, curry-s karfiolpürével, chimichurrival

Érlelt Angus hátszín guancialés-cheddar-sajttal töltött burgonyával, curry-s karfiolpürével, chimichurrival

Készülj fel egy olyan steak-vacsorára, ami felülmúl minden elvárást! Ez az érlelt Angus hátszín recept egy igazi ízorgia, ahol a szaftos, tökéletesen sült hús találkozik a krémes, guancialés-cheddar sajtos burgonyával, a különleges curry-s karfiolpürével és a friss, élénk chimichurri szósszal. Ez nem csupán egy étel, hanem egy kulináris utazás, amelyben minden falat meglep és elvarázsol!

Borajánló: Ehhez a gazdag, komplex és rétegzett fogáshoz, amelyben a hús, és az intenzív fűszerek dominálnak, egy erőteljes, mégis elegáns vörösbor illik a leginkább. A Zeni Cruino IGT Rosso Veronese borunk kiváló szerkezete, mély gyümölcsössége és elegáns fűszeressége páratlanul harmonizál a hátszín karakterével és az étel gazdagságával, felejthetetlen ízharmóniát teremtve.

Hozzávalók (2 főre):

  • Az érlelt Angus hátszínhez:

    • 50 dkg érlelt hátszín (2 db rendes steak)

    • 10 dkg vaj

    • 4 gerezd fokhagyma, egészben, enyhén szétnyomva

    • 2-3 szál friss kakukkfű

    • Só (ízlés szerint)

    • Frissen őrölt bors (ízlés szerint)

  • A guancialés-cheddar sajtos burgonyához:

    • 3 db közepes méretű burgonya

    • 7 dkg cheddar sajt, reszelve vagy kockázva

    • 7 dkg guanciale (olasz tokaszalonna), vékonyra szeletelve vagy apró kockákra vágva

  • A curry-s karfiolpüréhez:

    • 30 dkg karfiol, rózsákra szedve

    • 0,5 l tej

    • 0,5 l víz

    • 5 dkg vaj

    • Curry por (ízlés szerint, kb. 1 teáskanál)

    • Frissen reszelt szerecsendió (ízlés szerint)

    • Só (ízlés szerint)

    • Bors (frissen őrölt, ízlés szerint)

  • A chimichurrihoz:

    • 2 szál friss petrezselyem, aprítva

    • 1 szál friss koriander, aprítva

    • 1 gerezd fokhagyma, aprítva

    • Fél fej lilahagyma, aprítva

    • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

    • 1 evőkanál fehérborecet

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A curry-s karfiolpüré:

    • Tedd fel a karfiolrózsákat főni fél liter tej és fél liter víz keverékébe. Sózd meg a tejet. Főzd 15-20 percig, vagy amíg a karfiol teljesen megpuhul.

    • Szűrd le a karfiolt, majd add hozzá a vajat, a curry port, a frissen reszelt szerecsendiót, sót és borsot. Botmixerrel pürésítsd krémesre. Tartsd melegen.

  2. A chimichurri:

    • A két szál petrezselymet, az egy szál koriandert, az egy gerezd fokhagymát és a fél fej lilahagymát vágd nagyon apróra.

    • Egy kis tálban keverd össze az aprított zöldfűszereket az extra szűz olívaolajjal és a fehérborecettel.

    • Hagyd állni legalább pár órát, de ideális esetben készítsd el korábban, hogy az ízek összeérjenek.

  3. A guancialés-cheddar sajtos burgonya és a guanciale zsírja:

    • A megtisztított burgonyát főzd puhára héjastól sós vízben. Ha megfőtt, hagyd kihűlni.

    • Amikor kihűlt, kanalazd ki a burgonyák közepét úgy, hogy körülbelül 1 cm vastag fala maradjon.

    • Töltsd meg a kivájt burgonyákat a reszelt cheddar sajttal.

    • Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Tedd be a megtöltött burgonyákat, és süsd addig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul a teteje.

    • Amíg a burgonya sül, egy serpenyőben, lassú lángon pirítsd le a guancialét. Hagyd, hogy szépen kiizzadja a zsírját és ropogósra süljön.

    • Szedd ki a lepirult tokaszalonnát papírtörlőre, hogy ropogós maradjon. A serpenyőben maradt felhevült zsír tökéletes alap lesz a hátszín sütéséhez.

  4. Az érlelt Angus hátszín:

    • Hevítsd fel a guanciale zsírját a serpenyőben a lehető legmagasabb hőfokra.

    • Helyezd a hátszín szeleteket a forró zsírba, és oldalanként 2-2 percig pirítsd, hogy szép kérget kapjon.

    • Ekkor add hozzá a 4 gerezd fokhagymát, a 2-3 szál kakukkfüvet és a 10 dkg vajat. Fordítsd át a steaket a vajas-fokhagymás-kakukkfüves zsiradékban, és egy kanállal folyamatosan locsolgasd vele a hátszínt oldalanként további 2-2 percig, attól függően, milyen átsütési fokot szeretnél elérni.

    • Miután elkészült, vedd ki a steakeket a serpenyőből, és pihentesd 5 percig tálalás előtt. Ez segít a húsnak megőrizni a szaftosságát.

Tálalási javaslat:

Helyezz egy-egy sült, töltött burgonyát a tányérra, mellé a krémes curry-s karfiolpürét. Szeleteld fel a pihentetett hátszínt, és tedd a tányérra. Locsold meg bőségesen a friss chimichurrival, és szórd meg a töltött burgonyát a ropogós guanciale darabokkal. Már csak ki kell tölteni a pohár Cruinot.

 

Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem!

Publikálva:

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.