Grillezett garnéla pikáns, fokhagymás-fehérboros mártásban

Grillezett garnéla pikáns, fokhagymás-fehérboros mártásban

A tenger gyümölcseinek szerelmesei számára ez az ínycsiklandó fogás tökéletes választás. Az illatos fokhagymás-fehérboros mártás, a friss petrezselyem és a pirított bagett együtt alkot egy igazán mediterrán élményt, amely garantáltan elkápráztatja az ízlelőbimbókat. Egy kiváló Garganega IGT Veneto száraz fehérbor tökéletes kiegészítése lehet a pikáns előételnek. 

Hozzávalók 2 személy részére:

  • 20-25 dkg pucolt garnéla (javasolt méret: 16/20)

  • 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint, szeletelve)

  • Chili paprika (ízlés szerint apróra vágva)

  • 0,5 dl száraz fehérbor

  • 3 db koktélparadicsom (felezve)

  • 1 evőkanál vaj

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • Friss petrezselyem (aprítva)

  • Frissen pirított bagett a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Előkészítés: A garnélát alaposan öblítsük át hideg vízzel, majd papírtörlővel töröljük szárazra. A fokhagymát szeleteljük fel vékonyra, a chili paprikát pedig ízlés szerint aprítsuk fel.

  2. Garnéla pirítása: Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat közepesen magas hőfokon, majd a garnélákat oldalanként 1-2 perc alatt süssük aranybarnára. Amint a garnélák rózsaszínűek lesznek, vegyük ki őket a serpenyőből és tegyük félre.

  3. Mártás elkészítése: Ugyanabban a serpenyőben, amelyben a garnélákat pirítottuk, adjuk hozzá a szeletelt fokhagymát és a chili paprikát, majd pár másodpercig pirítsuk, amíg illatos nem lesz. Öntsük hozzá a fehérbort, és hagyjuk 1-2 percig forrni, hogy az alkohol elpárologjon. Ha szükséges, egy kevés  húsleves alaplével hígíthatjuk.

  4. Zamatosítás és sűrítés: Adjuk hozzá a felezett koktélparadicsomokat, és főzzük még 1-2 percig, hogy kissé megpuhuljanak. Ezután keverjük bele a vajat, amely selymes állagot és mélyebb ízt ad a mártásnak.

  5. Végső simítások: Tegyük vissza a garnélákat a serpenyőbe, szórjuk meg friss aprított petrezselyemmel, és alaposan forgassuk össze az egészet, hogy minden íz tökéletesen összeérjen.

  6. Tálalás: Azonnal tálaljuk frissen pirított bagettel, amely tökéletesen magába szívja az ízletes mártást.

Tipp:

  • A garnélát ne süssük túl, mert könnyen rágóssá válhat.

  • Ha extra krémes állagot szeretnénk, egy kevés hideg vajat keverjünk a mártásba a végén.

  • Egy csepp frissen facsart citromlé még jobban kiemeli az ízeket.

Egy pohár Zeni fehér bor pedig kötelező kiegészítő eleme a fogásnak! :) 

Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem! 

Publikálva:

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.