Egy finom krémes tészta bőrén sült csirkemellel a lehető legjobb választás egy könnyed vacsorához jó társaságban, pláne, ha van mellette egy Soave Classico DOC fehérbor is!
Mi adjuk a receptet is a bor mellé!
Hozzávalók (2-3 adag):
- 10 szem koktélparadicsom
- 2 kápia paprika
- 1 fej fokhagyma (héjában)
- 1 feta sajt (kb. 200g)
- Extra szűz olívaolaj
- 200 g tészta (ajánlott: Mezze Maniche Rigate vagy penne)
- 40 dkg bőrös csirkemell
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. A sült zöldségkrém előkészítése
A zöldséges-fetás szósz az étel lelke, ezért érdemes figyelmet fordítani az alapanyagok megfelelő sütésére.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra légkeveréses fokozaton.
- Egy tepsibe helyezzük a koktélparadicsomokat, a félbevágott kápia paprikákat és a héjas fokhagymát.
- A közepére tegyük a feta sajtot, majd az egészet locsoljuk meg bőségesen extra szűz olívaolajjal.
- Süssük 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak, a feta pedig krémes állagú lesz.
Tipp: Ha intenzívebb ízt szeretnénk, a paprikákat sütés után hámozzuk meg – így a krém még selymesebb lesz!
2. A tészta főzése
- Egy nagy lábosban forraljunk fel bőséges mennyiségű vizet, majd sózzuk meg (1 liter vízhez kb. 10 g só ajánlott).
- Főzzük a tésztát a csomagoláson feltüntetett idő mínusz egy percig, hogy tökéletes állaga maradjon.
- A főzővizéből egy bögrényit tegyünk félre – erre még szükség lesz a szósz állagának beállításához.
Tipp: A Mezze Maniche Rigate tészta tökéletes választás, mert barázdált felülete segít, hogy a krémes szósz jobban rátapadjon.
3. A zöldségkrém elkészítése
- A sült zöldségeket (a fokhagymát kinyomva a héjából) tegyük egy blenderbe vagy turmixgépbe.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd adjuk hozzá a megsült fetát és egy kevés tésztafőzővizet.
- Pürésítsük, amíg krémes, lágy állagot kapunk.
- Egy serpenyőben melegítsük fel a szószt, ha szükséges, további főzővízzel hígítsuk.
4. A bőrén sült csirkemell elkészítése
- A csirkemellet tisztítsuk meg, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
- Egy forró, száraz serpenyőben (olaj nélkül!) helyezzük bőrös felével lefelé, és közepesen magas lángon pirítsuk 2,5-3 percig, amíg aranybarna, ropogós nem lesz.
- Fordítsuk meg, süssük további 2 percig, majd helyezzük át egy tepsibe.
- Tegyük be az előmelegített sütőbe 180°C-on 10 percre.
- Sütés után fontos, hogy 10 percig pihentessük, így a hús szaftos marad.
Tipp: Ha van lehetőségünk, egy kis rozmaringgal és fokhagymával még illatosabbá tehetjük a csirkemellet sütés közben.
5. Tálalás
- A kifőtt tésztát keverjük össze a forró sült zöldségkrémmel. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis főzővizet.
- A kész tésztát mély tányérban tálaljuk, majd a tetejére helyezzük a sült csirkemellet.
- Díszítésként meglocsolhatjuk egy kevés modenai balzsamecetkrémmel, amely tökéletesen kiemeli az ízeket.
Tipp: A tálalásnál egy kis friss bazsalikom vagy egy csipet chilipehely is jól mutat és ízben is pluszt ad az ételhez.
Már csak egy pohár Soave kitöltése választ el egy tökéletes vacsorától!
Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem!