A Corvina Grossa egy régi veronai szőlőfajta, amely hosszú ideig a híres Corvina Veronese szinonimájaként volt nyilvántartva. Csak az elmúlt évtizedek genetikai kutatásai révén vált világossá, hogy különálló fajtáról van szó. Bár a borászatban jelenleg háttérbe szorult, egyre többen fedezik fel újra, különösen a Valpolicella történeti terroirjai iránt érdeklődő borászok.
Eredet és név
A „Grossa” elnevezés a szőlőfajta legszembetűnőbb jellemzőjére utal: nagyobb bogyóira és robusztusabb fürtjeire. Sokáig a Corvina „nagy változatának” tartották – hasonlóan ahhoz, ahogyan a Corvinone-t is. Az ampelográfiai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a Corvina Grossa genetikailag eltér a Corvina Veronese fajtától, és egy külön fajtaként kell kezelni.
Terroir és termesztés
A Corvina Grossa eredetileg a Valpolicella Classico zónában és a Garda-tóhoz közeli dombvidéken terjedt el. Nagy bogyói miatt érzékenyebb a rothadásra és a szüreti időzítés pontosságára, így különös figyelmet igényel. Mivel vastagabb héjjal rendelkezik, elméletben jól alkalmas lenne az Amarone és Recioto stílushoz is, ám a szakmai közösség egyelőre ritkábban használja fő fajtához hasonló mértékben.

A termelők többsége inkább kisebb mennyiségben telepíti, különösen azok, akik történelmi fajtákkal szeretnének kísérletezni, vagy különleges, kis tételben palackozott borokat keresnek.
Stílus és ízprofil
A Corvina Grossa borai ritkán készülnek tisztán, gyakrabban házasításban jelennek meg. Ha önállóan készítik el, akkor a bor jellemzői a következők lehetnek:
-
Közepes színintenzitás, meggyes-pirosas tónusokkal
-
Főként vörös gyümölcsös aromák: cseresznye, málna, ribizli
-
Némi szegfűszeges, fás, mandulás utóíz
-
Általában könnyed test, élénk sav, lágy tannin
Bár nem olyan testes vagy koncentrált, mint a Corvinone, a Corvina Grossa előnye a frissesség, gyümölcsösség és rugalmasság. Egyes borászok szerint jó alap lehet könnyedebb Valpolicella stílusú borokhoz.

Érdekességek
-
Sokáig hivatalosan nem is szerepelt a Valpolicella termékszabályzatban külön fajtaként, csupán Corvina név alatt volt regisztrálva.
-
A fajta újraértelmezése a „heritage wine” mozgalomhoz is kapcsolódik, amely az őshonos és háttérbe szorult szőlők reneszánszát hirdeti.
-
Bár az Amarone házasításokban jelenléte minimális, egyes termelők kísérleteznek Corvina Grossa nevével ellátott egyedi tételekkel, különösen bio-dinamikus vagy természetes bor irányzatban.
Gasztronómiai ajánlás
A Corvina Grossa-ból készült könnyed vörösborok kiválóan illenek olaszos előételekhez, friss paradicsomos tésztákhoz, grillezett zöldségekhez, sertéshez. Jó alternatíva lehet, ha a fogyasztó egy laza, friss vörösbort keres, amelyet akár kissé hűtve is lehet kínálni egy nyári estén.