Molinara – A karakteres háttérfajta, amely savval és sóssággal teszi teljessé a Valpolicellát

Molinara – A karakteres háttérfajta, amely savval és sóssággal teszi teljessé a Valpolicellát

A Molinara egy hagyományos veronai vörös szőlőfajta, amely sokáig meghatározó szerepet játszott a Valpolicella, Amarone és Bardolino borvidék házasításaiban. Bár napjainkban sok borász visszafogottan használja, sőt, néhol el is hagyta, a Molinara ma is értékes fajtája Veneto borkultúrájának: savgerincet, világos színt és különleges sós-ásványos jegyeket ad a borokhoz.

Eredet és név

A Molinara elnevezés a latin molinum (malom) szóból ered, és a szőlő vastag, hamvas bogyóhéjára utal, amely úgy néz ki, mintha finom liszt vagy por lepte volna be – akár egy molnár munkaruháját. A fajta évszázadok óta jelen van a veronai dombvidékeken, különösen a Valpolicella Classico és Bardolino borvidékeken, ahol a helyi borkészítés integráns része volt.

Bár 2003-ban a Valpolicella termékszabályzatából opcionálissá vált a használata, számos tradicionális borász továbbra is ragaszkodik hozzá, mivel egyedi karakterrel és frissességgel gazdagítja a házasításokat.

Terroir és termesztés

A Molinara jól alkalmazkodik a változatos talajokhoz – különösen a meszes, morénás és agyagos domboldalakon teljesít jól. Termőképessége közepes, de megbízható. A bogyói közepes méretűek, héja vékonyabb, mint a Corvináé vagy a Rondinelláé, emiatt érzékenyebb az oxidációra és rothadásra, ezért különleges figyelmet igényel, különösen az appassimento eljárás során.

A szőlőből készült bor jellemzően világosabb színű, savban gazdag és fűszeres jegyeket hordoz. Bár a piaci trendek az intenzívebb, mélyebb színű borok felé mozdultak el, a Molinara megőrzését a hagyománytisztelő borászatok továbbra is fontosnak tartják.

Ízprofil és stílus

A Molinara önálló fajtaborként ritka, de házasításban izgalmas karaktert ad:

  • Világos rubinszín

  • Rózsaszirom, málna, ribizli, enyhe fehér bors

  • Sós-ásványos lecsengés

  • Magasabb savtartalom, lágy tannin

A bor frissítő és könnyed, néha már-már rozés jegyeket mutat, ezért kiváló kiegészítő a testesebb Corvina vagy Corvinone mellett. A Molinara segít megőrizni a bor savszerkezetét és egyensúlyát még melegebb évjáratokban is.

Érdekességek

  • Bár napjainkban visszaszorult, egyes biodinamikus borászatok újra felfedezték a Molinarát, különösen a természetes borok világában.

  • Az Amarone tételek savtartalmát gyakran a Molinara biztosította, mielőtt a modern technológia jobban kézben tartotta az erjesztést.

  • A Bardolino Chiaretto rozék készítésekor szintén kedvelt volt, mivel világos színe és friss aromái kiválóan passzolnak a rozé stílushoz.

Gasztronómiai ajánlás

A Molinara házasításokban vagy akár különleges fajtaborokként kiválóan illenek paradicsomos ételekhez, vékony tésztás pizzákhoz, sült zöldségekhez, és grillezett csirkehúsokhoz. Savgerince miatt jól áll a zsírosabb ételeknek is, például kacsához vagy tejszínes gombamártáshoz, de kiváló társ lehet sós sajtokkal is.

Publikálva:

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.