Trebbiano - Az örök meglepetés

Trebbiano - Az örök meglepetés

A Trebbiano az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb fehérszőlő-fajta Olaszországban, sőt, világszinten is. Habár gyakran kevés figyelmet kap, és sokáig a "semleges" jelzővel illették, az utóbbi években egyre több borász és borkedvelő fedezi fel újra a benne rejlő lehetőségeket. Jelen van szinte minden olasz borvidéken, de különösen jelentős szerepe van Umbriában, Toszkánában és természetesen Venetóban, ahol gyakran házasítják például Garganegával, vagy Custoza és Soave borokban más fajtákkal.

Történelem és eredet

A Trebbiano már az ókorban is ismert volt. Egyes történészek úgy vélik, hogy a rómaiak is termesztették – talán akkor még más néven –, és valószínűleg Etruriából származik. A név egy egész szőlőfajta-családot takar: több különböző típus is viseli a Trebbiano nevet, például a Trebbiano Toscano, Trebbiano d’Abruzzo vagy épp Trebbiano di Lugana.

Terroir és termesztés

A Trebbiano kifejezetten jól termő fajta, erős növekedésű, bő terméssel, és jól bírja a különféle éghajlati viszonyokat. Ez az egyik oka annak, hogy ennyire elterjedt. Jól alkalmazkodik a dombvidéki és alföldi fekvésekhez egyaránt, és rendkívül stabil, megbízható szőlőfajta. Mészköves, agyagos és kavicsos talajokon is termeszthető, bár a túl magas terméshozam a minőség rovására mehet – ezt ma már sok prémium-termelő tudatos hozamkorlátozással kontrollálja.

Stílus és ízvilág

A Trebbiano borok általában világos szalmasárgák, friss és üde aromatikával. A klasszikus jegyek közé tartozik a citrus (citrom, lime), a zöldalma, a körte és olykor enyhe gyógynövényes, mandulás háttér. Jó savszerkezetű borokat ad, frissítő kortyérzettel. Habár önmagában ritkán produkál rendkívül komplex borokat, kiváló alapja lehet elegáns házasításoknak – például Garganegával vagy Chardonnay-val, ahogy azt a Zeni Soave Classico boraiban is láthatjuk.

Érdekességek

  • A Trebbiano Toscanóból származó borok Franciaországban Ugni Blanc néven ismertek, és ott az egyik legfontosabb párlatalapanyag, például a konyakgyártásban.

  • Egyes kutatások szerint a Trebbiano az egyik genetikai őse lehet több más fajta kialakulásának is – például az olaszországi Bombino Bianco-nak.

  • Bár sokáig tömegtermelésre használták, ma már egyre több organikus és természetes borászat is dolgozik Trebbianóval, kihasználva a fajta frissességét és egyensúlyát.

Gasztronómiai ajánlás

A Trebbiano kiválóan illik mediterrán tenger gyümölcseihez, könnyű tésztákhoz, citromos csirkéhez, valamint nyári salátákhoz és előételekhez. Ha egy igazi frissítő, mégis jól strukturált bort keresel, a Trebbiano-alapú házasítások vagy fajtaborok tökéletes választásnak bizonyulhatnak, például: Lugana.

Publikálva:

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.