Ez az elegáns fogás a szaftos sertésszűz és a ropogósra sült bacon tökéletes harmóniáját kínálja, amit a krémes burgonyapüré és az édes, karamellizált körte tesz még különlegesebbé. Milyen bor illene hozzá? Igazából itt tényleg egyéni preferencián múlik, lehet fehér bor, rozé, vagy vörös is, persze nyilván nem az Amarone ide a tökéletes választás. A mi ajánlásunk a Bardolino Superiore DOCG Classico, ugyanis Superiore kategóriájú borként kicsit komplexebb a Bardolino Classico DOC bornál, de mégsem ad elnyomó élményt.
Hozzávalók (2 főre):
Sertésszűz:
-
40-50 dkg sertésszűz
-
6 szelet baconszalonna
-
Só, bors
-
1 ek olívaolaj
Karamellizált körte:
-
1 db körte
-
5 dkg méz
-
1 dl száraz fehérbor
-
1 szál kakukkfű
-
1 csipet só
-
1 dkg hideg vaj
Burgonyapüré:
-
30 dkg burgonya
-
5 dkg vaj
-
1 dl tej
-
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Burgonyapüré:
-
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.
-
Leszűrjük, majd a vajjal és a meleg tejjel simára törjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Sertésszűz:
-
A húst enyhén sózzuk, borsozzuk (vigyázva a bacon sótartalmára), majd szorosan betekerjük a baconszeletekkel.
-
Egy serpenyőben olívaolajon minden oldalát 1,5 percig körbepirítjuk.
-
180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük, majd 10 percig pihentetjük.
Karamellizált körte:
-
A körtét meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
-
A mézet közepes lángon habosra hevítjük, majd a körtéket hozzáadjuk, és minden oldalukat karamellizáljuk.
-
Felöntjük fehérborral, sózzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, és lefedve 3-5 percig pároljuk.
-
A végén hideg vajjal besűrítjük a mártást.
Tálalás:
A tányérra burgonyapürét helyezünk, rá a felszeletelt sertésszüzet, mellé a karamellizált körtét. Opcionálisan ropogósra sütött baconchipsszel díszítjük. Egy igazi ínyenc fogás, amely garantáltan lenyűgözi az asztaltársaságot!