Ez az elegáns és krémes rizottó a Cavallino Étterem egyik kifinomult fogása, ahol a mentás zöldborsó üde frissességet kölcsönöz a tálnak, miközben a grillezett kecskesajt és a pirított Szent Jakab-kagyló fenséges tenger gyümölcsei élményt nyújtanak.
Párosítási javaslat: Soave DOC, Custoza DOC, Garganega IGT
Hozzávalók (2 személyre):
-
20 dkg rizottó rizs
-
5 dl zöldséges vagy hal alaplé
-
10 dkg zsenge zöldborsó
-
3-4 levél friss menta
-
10 dkg vaj
-
1 dl főzőtejszín
-
0,5 dl száraz fehérbor
-
6 db Szent Jakab-kagyló
-
10 dkg Brie-jellegű kecskesajt
-
1 kisebb salotta vagy vöröshagyma, finomra aprítva
-
2 ek extra szűz olívaolaj
-
3 dkg reszelt parmezán
-
Só, frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
1. Rizottó alapjának elkészítése: Egy vastag falú serpenyőben vagy lábosban melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat, majd párolj benne üvegesre egy apróra vágott salotta hagymát. Amint megpuhult, add hozzá a rizottó rizst, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd 1-2 percig, amíg kissé áttetszővé válik.
2. Boros főzés: A lepirított rizst öntsd fel a fehérborral, és hagyd, hogy teljesen elpárologjon, miközben folyamatosan kevergeted.
3. Folyamatos alaplé adagolása: Apránént adagolj hozzá a előre felmelegített alapléből egy merőkanálnyit, majd keverd el alaposan. Amint a rizs magába szívta a folyadékot, ismét önts rá egy adagot. Ezt a folyamatot ismételd addig, amíg a rizottó krémes állagú lesz, de a rizsszemek még tartják az alakjukat (kb. 15-18 perc).
4. Mentás zöldborsó püre: Közben a zöldborsót főzd meg enyhén sós forró vízben kb. 2 perc alatt, majd szűrd le. A forró borsót tedd egy turmixgépbe a friss mentával, 5 dkg vajjal, tejszínnel, és pár evőkanálnyi alaplével. Püreállagúra turmixold, majd keverd bele a készülő rizottóba, hogy szépen felvegye az ízét.
5. Rizottó befejezése: A rizottó végén keverd hozzá a maradék vajat és a reszelt parmezánt, hogy extra krémességet kapjon. Fedd le konyharuhával, és hagyd pihenni 8-10 percig.
6. Kecskesajt grillezése: A kecskesajt szeleteket egy forró grillserpenyőben oldalanként kb. 1-1 percig pirítsd, amíg enyhén megkaramellizálódik a kérge.
7. Szent Jakab-kagyló pirítása: Hevíts fel egy serpenyőt, önts bele egy kevés olívaolajat, és helyezd bele a Szent Jakab-kagylókat. Sózd, borsozd, majd oldalanként 1-1 percig pirítsd. Ezután dobj hozzá egy kis vajat, és egy percig locsolgasd a felolvadt vajjal, hogy szépen átvegye az ízét.
Tálalás:
A mentás-zöldborsós rizottót halmozd egy tányér közepére, helyezd rá a grillezett kecskesajtot, majd a pirított Szent Jakab-kagylókat. Díszítsd friss bazsalikommal vagy mentával.
Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem