Egy igazán elegáns és különleges fogás, amely bármilyen alkalmat fenséges lakomává varázsol! A ropogós leveles tésztába burkolt, omlós lazacfilé a spenótos-ricottás töltelékkel tökéletes harmóniában van az aszalt paradicsomos burgonyapürével.
Tökéletes párosítás: Zeni - Chiaretto Classico DOC száraz rozé bor, de akár a Chiaretto spumante BRUT habzóbor is remekül illik a fogáshoz csakúgy, mint bármely Zeni fehérbor, ez már csak egyéni ízlés kérdése.
Hozzávalók (2 adag)
-
20 dkg lazacfilé
-
5 dkg friss vagy aprított leveles spenót
-
5 dkg ricotta
-
1 tekercs leveles tészta
-
5 dkg teavaj
-
5 dkg aszalt paradicsom
-
50 dkg burgonya
-
0,5 dl tej
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 tojássárgája (kenéshez)
-
Tengeri só, frissen tört bors
-
Olívaolaj
Elkészítés
1. Aszalt paradicsomos burgonyapüré
-
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és bő sós vízben puhára főzzük.
-
Amint megpuhult, leszűrjük és a forró burgonyához adunk 2 dkg teavajat. Lefedve hagyjuk, hogy a vaj teljesen elolvadjon (kb. 2 perc).
-
Közben 0,5 dl tejet felmelegítünk.
-
A burgonyát habverővel vagy krumplinyomóval csomómentesre dolgozzuk, majd apróra vágott aszalt paradicsommal összekeverjük.
2. Spenótos-ricottás töltelék
-
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát. Pár másodperc alatt illatosra pirítjuk.
-
Beletesszük a spenótot, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál vajjal és kb. 1 dl vízzel puhára pároljuk.
-
Ha a folyadék elpárolgott, levesszük a tűzről, kihűtjük, majd összekeverjük a ricottával.
3. Lazac előkészítése
-
A lazacfiléket papírtörővel szárazra töröljük, majd enyhén sózzuk és borsozzuk.
-
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és a lazacot oldalanként 30-60 másodperc alatt aranybarnára pirítjuk. Nem kell teljesen átsütni, hisz sütőben fogjuk befejezni.
4. Wellington lazac elkészítése
-
A szobahőmérsékletű leveles tésztát kiterítjük, és egyenletesen megkenjük a spenótos-ricottás krémmel.
-
A lazacot ráhelyezzük, majd a tésztát szorosan ráhajtjuk, figyelve arra, hogy a csomagolás teljesen légmentes legyen (különben a töltelék kifolyhat).
-
A tésztatekercs tetejét megkenjük felvert tojássárgával, majd megszórjuk frissen tört borssal és néhány szem tengeri sóval.
-
185°C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
5. Tálalás
-
A Wellington lazacot forró késsel szeletenként felvágjuk, és a tányérra helyezzük.
-
Mellé kanalazzuk az aszalt paradicsomos burgonyapürét.
-
Egy kevés friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel díszíthetjük, hogy még látványosabb legyen.
Tipp a tökéletes Wellington lazachoz:
-
A lazacot sütés előtt papírtörővel alaposan szárítjuk, hogy a leveles tészta ne ázzon el.
-
A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, mert akkor a töltelék átüthet rajta.
-
A burgonyapürébe egy kevés parmezánt is reszelhetünk az intenzívebb ízélmény érdekében.
Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem!