Spenótos-ricottás Wellington lazac aszalt paradicsomos burgonyapürével

Spenótos-ricottás Wellington lazac aszalt paradicsomos burgonyapürével

Egy igazán elegáns és különleges fogás, amely bármilyen alkalmat fenséges lakomává varázsol! A ropogós leveles tésztába burkolt, omlós lazacfilé a spenótos-ricottás töltelékkel tökéletes harmóniában van az aszalt paradicsomos burgonyapürével. 

Tökéletes párosítás: Zeni - Chiaretto Classico DOC száraz rozé bor, de akár a Chiaretto spumante BRUT habzóbor is remekül illik a fogáshoz csakúgy, mint bármely Zeni fehérbor, ez már csak egyéni ízlés kérdése. 

Hozzávalók (2 adag)

  • 20 dkg lazacfilé

  • 5 dkg friss vagy aprított leveles spenót

  • 5 dkg ricotta

  • 1 tekercs leveles tészta

  • 5 dkg teavaj

  • 5 dkg aszalt paradicsom

  • 50 dkg burgonya

  • 0,5 dl tej

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 tojássárgája (kenéshez)

  • Tengeri só, frissen tört bors

  • Olívaolaj

Elkészítés

1. Aszalt paradicsomos burgonyapüré

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és bő sós vízben puhára főzzük.

  2. Amint megpuhult, leszűrjük és a forró burgonyához adunk 2 dkg teavajat. Lefedve hagyjuk, hogy a vaj teljesen elolvadjon (kb. 2 perc).

  3. Közben 0,5 dl tejet felmelegítünk.

  4. A burgonyát habverővel vagy krumplinyomóval csomómentesre dolgozzuk, majd apróra vágott aszalt paradicsommal összekeverjük.

2. Spenótos-ricottás töltelék

  1. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát. Pár másodperc alatt illatosra pirítjuk.

  2. Beletesszük a spenótot, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál vajjal és kb. 1 dl vízzel puhára pároljuk.

  3. Ha a folyadék elpárolgott, levesszük a tűzről, kihűtjük, majd összekeverjük a ricottával.

3. Lazac előkészítése

  1. A lazacfiléket papírtörővel szárazra töröljük, majd enyhén sózzuk és borsozzuk.

  2. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és a lazacot oldalanként 30-60 másodperc alatt aranybarnára pirítjuk. Nem kell teljesen átsütni, hisz sütőben fogjuk befejezni.

4. Wellington lazac elkészítése

  1. A szobahőmérsékletű leveles tésztát kiterítjük, és egyenletesen megkenjük a spenótos-ricottás krémmel.

  2. A lazacot ráhelyezzük, majd a tésztát szorosan ráhajtjuk, figyelve arra, hogy a csomagolás teljesen légmentes legyen (különben a töltelék kifolyhat).

  3. A tésztatekercs tetejét megkenjük felvert tojássárgával, majd megszórjuk frissen tört borssal és néhány szem tengeri sóval.

  4. 185°C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

5. Tálalás

  1. A Wellington lazacot forró késsel szeletenként felvágjuk, és a tányérra helyezzük.

  2. Mellé kanalazzuk az aszalt paradicsomos burgonyapürét.

  3. Egy kevés friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel díszíthetjük, hogy még látványosabb legyen.

Tipp a tökéletes Wellington lazachoz:

  • A lazacot sütés előtt papírtörővel alaposan szárítjuk, hogy a leveles tészta ne ázzon el.

  • A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, mert akkor a töltelék átüthet rajta.

  • A burgonyapürébe egy kevés parmezánt is reszelhetünk az intenzívebb ízélmény érdekében.

Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem!

Publikálva:

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.