Van az a klasszikus olasz ízvilág, ami sosem okoz csalódást, és ez a paradicsomos tészta burratával pont ilyen! A napérlelte paradicsomok édessége, a friss fűszernövények aromája és a krémes, lágy burrata tökéletes harmóniája egy pillanat alatt elrepít a mediterrán tengerpartra. Ez a fogás egyszerre egyszerű és elegáns, ideális egy gyors, mégis ínycsiklandó vacsorához.
Borajánló: Ehhez a friss, paradicsomos, mégis krémes tésztaételhez egy könnyed, gyümölcsös rozé bor illik a legjobban, ami üdítően kiegészíti az ízeket. Próbáld ki a Zeni Chiaretto Classico DOC borunkat, melynek virágos jegyei és elegáns frissessége tökéletes kísérője lesz ennek a fogásnak. A bátrabbak, akik egy kicsit pikánsabbá tennék az ételt chilivel, Nekik ajánljuk a Zeni Garganega IGT fehérbort.
Hozzávalók (2 főre):
-
A tésztához és szószhoz:
-
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
-
Extra szűz olívaolaj
-
5 szem koktélparadicsom, félbevágva
-
6-8 levél friss bazsalikom, aprítva
-
1 konzerv paradicsomszósz (passata)
-
Só (ízlés szerint)
-
Bors (frissen őrölt, ízlés szerint)
-
Friss petrezselyem, aprítva (ízlés szerint)
-
1 csipet cukor (a paradicsom savasságának ellensúlyozására)
-
1 csipet szárított oregánó
-
4 dkg vaj
-
30 dkg spagetti tészta
-
-
A tálaláshoz:
-
2 db burrata, vagy DOP bivalymozzarella
-
Parmigiano Reggiano, frissen reszelve
-
Extra szűz olívaolaj a locsoláshoz
-
Elkészítés lépésről lépésre:
-
A paradicsomszósz alapjának elkészítése:
-
Egy serpenyőben forrósíts fel egy kevés extra szűz olívaolajat.
-
Add hozzá a vékonyra szeletelt fokhagymát és a félbevágott koktélparadicsomokat. Pirítsd őket lassú tűzön néhány percig, amíg a fokhagyma illatos lesz, és a koktélparadicsomok kezdenek megpuhulni.
-
Tipp extra ízért: Ha szereted a gazdagabb ízeket, az olívaolaj helyett piríts le egy kis guancialét (olasz tokaszalonnát) az elején, lassú lángon, hogy kiizzadja a zsírját. Ezután vedd ki a guancialét, és a zsírján pirítsd a fokhagymát és a koktélparadicsomot.
-
-
A szósz főzése és ízesítése:
-
Öntsd hozzá a paradicsomszószt (passata) a serpenyőbe, és forrósítsd fel.
-
Add hozzá a fűszereket: só, frissen őrölt bors, az apróra vágott petrezselyem, a felaprított bazsalikom (hagyj egy keveset a tálaláshoz), az oregánó és a csipet cukor.
-
Keverd át alaposan, hogy az ízek összeérjenek, és hagyd gyöngyözni a szószt néhány percig.
-
-
A tészta elkészítése és a szósz sűrítése:
-
Közben forralj fel bő, sós vizet egy nagy lábasban, és főzd meg a spagetti tésztát al dente állagúra a csomagoláson feltüntetett idő szerint.
-
Amikor a tészta megfőtt, szűrd le (tarts meg egy keveset a főzővizéből!).
-
Tedd a megfőtt tésztát közvetlenül a paradicsomszószhoz.
-
Add hozzá a vajat, és alaposan keverd össze, amíg a vaj elolvad, és a szósz krémesebbé válik a tészta és a vaj emulziójától. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kevés tésztafőző vizet.
-
Tálalási javaslat:
Azonnal tálald a paradicsomos tésztát. Adagonként helyezd a tányérra, majd mindegyik adag tetejére tegyél egy egész, vagy félbevágott burratát (vagy bivalymozzarellát). Locsold meg egy kevés extra szűz olívaolajjal, díszítsd friss bazsalikomlevelekkel, és reszelj rá bőségesen Parmigiano Reggianot. Kínálhatsz mellé egy pohár behűtött Zeni Chiaretto Classico DOC rose bort Bardolinoból, egyenesen a Garda-tó partjáról.
Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem!