Szarvasgerinc gratin burgonyával, vörösboron párolt körtével

Szarvasgerinc gratin burgonyával, vörösboron párolt körtével

Szarvasgerinc gratin burgonyával, vörösboron párolt körtével

Ez az elegáns fogás a zamatos szarvasgerinc, a krémes gratin burgonya és az illatos vörösboros körte tökéletes harmóniáját kínálja, amely bármely különleges alkalomra ideális választás lehet. Az étel mellé tökéletes választás egy pohár Valpolicella Ripasso DOC, de a bevállalósabbak nyugodtan kibonthatnak hozzá egy üveg Amaronet is. 

Hozzávalók (2 főre):

Gratin burgonya:

  • 40-50 dkg burgonya, vékonyra szeletelve, hámozva

  • 3-4 dl tejszín

  • 2 tojássárgája

  • 1 marék reszelt parmezán

  • 1 szál kakukkfű

  • Késhegynyi szerecsendíó

  • Só, bors

A hozzávalókat egy kisebb tepsiben összekeverjük és egyenletesen elegyengetjük. 130 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 60 percig sütjük, majd a sütés lejárta után lekapcsolt sütőben 20 percig pihentetjük.

Vörösboros párolt körte:

  • 2 db körte

  • 3 dl vörösbor

  • 1 dl zöldségalaplé

  • 3-4 szem borókabogyó

  • 1 kisebb fahéjrúd

  • 1 szál rozmaring

A körtéket egészben hagyjuk, és egy lábosban összekeverjük a vörösborral, az alaplével és a fűszerekkel. Közepes lángon 30 percig pároljuk, amíg a körte megpuhul. Ezt követően a párolólevet leszűrjük, majd krémes állagúra redukáljuk. A végén hideg vajjal sűrítjük a még fényesebb és gazdagabb textúráért.

Szarvasgerinc:

  • 40-50 dkg szarvasgerinc

  • Só, bors

  • 1 szál rozmaring

A húst legalább 30 perccel a sütés előtt kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Egy serpenyőben kevés olajon minden oldalát 1,5 percig elősütjük, amíg szép kérget kap. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alá rozmaringot helyezünk, és 7-8 percig sütjük. A sütés után legalább 10 percig pihentetjük, mielőtt szeleteljük.

Tálalás:
A szaftos szarvasgerinc mellé helyezzük a gratin burgonyát, majd a párolt körtét. A tányért a redukált vörösboros mártással koronázzuk meg. A fogás eleganciája és intenzív ízei garantáltan lenyűgözik a vendégeket.

Már csak egy pohár Valpolicella Ripasso kitöltése választ el egy tökéletes vacsorától! 

Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem!   

Publikálva:

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.