Mediterrán halleves parmezános pirítóssal

Mediterrán halleves parmezános pirítóssal

A mediterrán konyha egyik legizgalmasabb fogása a halleves, amelyben a tenger gyümölcsei és a friss zöldfűszerek harmóniája találkozik. Ez a recept egy gazdag, ízletes és krémes leves, amelyet könnyedén elkészíthetsz otthon, és olyan érzést kelt, mintha egy olasz tengerparti étteremben ülnél. 

Borpárosítási javaslat: Zeni Prosecco DOC Treviso BRUT

Hozzávalók (4 személyre)

Alaplé és fűszerek

  • 2-3 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 2 szál petrezselyem (finomra vágva)
  • 10 levél friss bazsalikom
  • Só, frissen őrölt fekete bors

Tengeri alapanyagok

  • 10 dkg lazac (kockázva)
  • 10 dkg Vénuszkagyló (héjas)
  • 10 dkg garnélarák (pucolt)
  • 8 dkg tintahal (karikázva)
  • 8 dkg babypolip
  • 2-3 db scampi (díszítéshez)

Egyéb hozzávalók

  • 200 ml passata paradicsomszósz
  • 6-8 szem koktélparadicsom
  • 5 dkg vaj

Elkészítés lépésről lépésre

1. Az alaplé elkészítése

  1. Egy nagy fazékban forraljunk fel 1,5–2 liter vizet vagy zöldségalaplét.
  2. Adjuk hozzá a passata paradicsomszószt, az aprított fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  3. Közepes lángon főzzük 20-25 percig, hogy az ízek összeérjenek és a leves alapja gazdagabb legyen.

2. A tengeri alapanyagok előkészítése és főzése

A tengeri herkentyűket fokozatosan adjuk hozzá, hogy tökéletes állagúra főzzenek:

  1. Lazac és babypolip:

    • A lazacot kockázzuk fel, a babypolipot egészben adjuk a forró levesalaphoz.
    • Főzzük 5 percig.
  1. Vénuszkagyló és tintahal:

    • A kagylókat mossuk át folyó víz alatt, a tintahalat szeleteljük karikákra.
    • Adjuk a leveshez, és főzzük további 5 percig.
  1. Garnélarák:

    • Az utolsó 3 percben adjuk hozzá a pucolt garnélát, amely gyorsan elkészül.

3. A leves állagának tökéletesítése

  1. A főzés vége előtt keverjük a levesbe a 5 dkg vajat, hogy selymes, krémes textúrát kapjunk.
  2. Ekkor adjuk hozzá a friss bazsalikomleveleket, hogy aromásabbá tegyük az ízeket.

4. Scampi és koktélparadicsom hozzáadása

  • A scampit külön készítjük el: egy serpenyőben vajjal és bazsalikommal 3 percig forrázzuk le, majd díszítésként a leves tetejére helyezzük.
  • A koktélparadicsomokat ekkor adjuk a leveshez, hogy frissességet és ropogós textúrát adjanak a fogásnak.

Tálalás és kiegészítők

  • Pirított baguette szeletek: Dörzsöljük be olívaolajjal és fokhagymával, majd pirítsuk aranybarnára. Megszórhatjuk reszelt parmezánnal vagy megkenhetjük pestóval.

Ha valaki nem kedveli a Proseccot, tökéletes választás lehet a Soave Classico DOC, vagy akár a Custoza DOC a Zeni pincészet kínálatából.

Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem! 

Publikálva:

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.