Ez az étel a kifinomult ízek és a tökéletes textúrák harmóniáját hozza el. A szaftos bélszín, a ropogósra sült speck sonkával és a krémes gratin burgonyával együtt egy igazán elegáns fogást alkot. Az ízélményt a guanciale zsírjában átpirított, friss borsóragu teszi teljessé.
Tökéletes párosítás: Valpolicella Ripasso Superiore DOC, Corvar IGT, vagy Cruino IGT Rosso Veronese borok, de az igazi luxust kedvelők válasszák az Amarone della Valpolicella DOCG Barriques tételt!
Hozzávalók (2 főre)
A bélszínhez:
-
40 dkg bélszín (8 db, egyenként 50 g-os tournedo kockára vágva)
-
8 szelet speck sonka
-
2 dkg vaj
-
Friss kakukkfű
-
Só, frissen őrölt fekete bors
A gratin burgonyához (kis tepsihez):
-
40-50 dkg burgonya, vékonyra szeletelve, hámozva
-
3-4 dl főzőtejszín
-
2 tojássárgája
-
1 marék reszelt parmezán
-
1 szál kakukkfű
-
Késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
-
Só, frissen őrölt bors
A guancialés borsóraguhoz:
-
6 dkg guanciale (olasz tokaszalonna)
-
2 marék zsenge zöldborsó
-
1 szál friss petrezselyem, aprítva
-
5 dkg vaj
-
3 db koktélparadicsom, félbevágva
-
0,5 dl alaplé (zöldség- vagy húsalaplé)
Elkészítés
1. Gratin burgonya elkészítése
-
Egy kisebb tepsiben keverjük össze a vékonyra szeletelt burgonyát, a főzőtejszínt, a tojássárgáját, a reszelt parmezánt, a kakukkfüvet, a szerecsendiót, sót és borsot.
-
Egyenletesen elrendezve oszlassuk el a tepsiben, majd tegyük 130 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe.
-
Süssük 60 percig, majd a sütőt lekapcsolva hagyjuk pihenni benne további 20 percig, hogy az ízek összeérjenek és a textúra tökéletes legyen.
2. Guancialés borsóragu készítése
-
Egy lábasban forraljunk vizet, majd a zsenge borsót blansírozzuk benne 10 másodpercig, ezután szűrjük le és tegyük félre.
-
Egy serpenyőben pirítsuk ki a guancialét, hogy a zsírja kiolvadjon.
-
Adjuk hozzá a blansírozott borsót, az aprított petrezselymet, majd forgassuk össze.
-
Dobjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat, majd adjunk hozzá egy kevés alaplevet, hogy a ragu kellemesen szaftos legyen.
-
A végén olvasszuk bele a vajat, ami krémessé és gazdagabbá teszi az ízvilágot.
3. Bélszín steak előkészítése és sütése
-
A bélszínt 50 grammos szeletekre vágjuk, majd mindegyiket egy-egy szelet speck sonkába göngyöljük.
-
Egy serpenyőt magas hőmérsékletre felforrósítunk, és a steakek minden oldalára kérget sütünk (oldalanként 1,5-2 percig).
-
Amikor a hús megsült, adjunk hozzá egy kevés vajat és egy kis friss kakukkfüvet, majd a steakeket ebben forgassuk át.
-
Pihentessük a húsokat pár percig tálalás előtt, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak benne.
4. Tálalás
A tányérra helyezzük a gratin burgonyát, mellé kanalazzuk a guancialés borsóragut, majd a tetejére fektetjük a speck sonkába göngyölt, szaftos bélszínt. A végén friss kakukkfűvel díszíthetjük.
Jó étvágyat kíván a Cavallino Étterem!